Pier Luigi Sacco: Kultur 3.0

I boken ”Kultur 3.0: Konst, delaktighet, utveckling” har vi på Nätverkstan samlat några av Pier Luigi Saccos mest inflytelserika kulturekonomiska texter. De handlar om ”kultur 3.0” och om ”systemövergripande kulturområden”. Boken avslutas med en längre intervju som även fungerar som en introduktion till Saccos teoribildning.

sacco_skovde_3.001

Pier Luigi Sacco, Stadsteatern Skövde, 15 maj 2014.
Foto: Staffan Hjalmarsson.

 

Pier Luigi Sacco
Kultur 3.0: Konst, delaktighet, utveckling

Något har hänt med kulturen. Konstens funktion är inte längre enbart att pryda och legitimera makten, för att i gengäld åtnjuta mecenatens beskydd. Kulturen är inte heller, som i den tidiga välfärdsstaten, meningsfull fritidssysselsättning i utbyte mot statliga subsidier. Inte heller ligger kulturens främsta ekonomiska betydelse i de kulturella och kreativa näringar, som under de senaste decennierna klättrat på de politiska dagordningarna.

Enligt Pier Luigi Sacco är kulturens betydelse avsevärt mer samhällsgenomgripande än att utgöra en växande sektor i ekonomin. Kulturens betydelse i dag ligger i att den är systemövergripande, det vill säga genomsyrar det sociala och ekonomiska livet i städer och regioner.

Denna bok är en introduktion till en av samtidens mest inflytelserika kultur­ekonomer, Pier Luigi Sacco, professor vid IULM universitetet i Milano och flitigt anlitad i kulturella omvandlings­processer världen över.

sacco_omslag.010

Köp boken här.

Detta inlägg publicerades i kulturekonomi. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Pier Luigi Sacco: Kultur 3.0

  1. Pingback: Kulturekonomi | Frågor som Sacco väcker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s