Brunnen

Ursprungligen publicerad i Dagens Nyheter den 11 januari 2010.
Läs och se mer om invigningen av  The Well här.

Den digitala byn
Världen sedd genom en indisk brunn
Jaaga Gallery är ett slags nomadiskt konstgalleri byggt på lånad mark, mitt emot Bangalores stora landhockeyarena. Det är en konstruktion i tre våningar av stålbalkar, bamburör och färgglada presenningar. Konstruktionen är billig och tar några dagar att resa. Den kan enkelt plockas ned igen, ungefär som ett mekano, och ryms i en container. På taket finns solceller och man planerar för en trädgård. Gallersiterna är angelägna om att samverka på olika sätt med dem som bor i kvarteren runt omkring.

Den kväll jag är där inviger den svenska konstnären Mandana Moghaddam sin ”The Well”. Det är en internetbrunn, sammankopplad med ytterligare likadana brunnar i Delhi, Seoul och Göteborg. Ropar man ned i brunnen så hörs det på de andra platserna. I Bangalore står vi och lyssnar till röster ur det digitala djupet. Det är en märklig känsla. Vi kommunicerar faktiskt. I Delhi sjunger barnen, i Göteborg dricks det glögg.

***

Brunnen på Jaaga Gallery luktar fortfarande av nybrunnen cement och är dagen till ära dekorerad med röda blommor. Hantverkarna som byggt den är under vernissagen märkbart stolta. Samma kväll gästas galleriet av ett besökande teatersällskap från Orissa. Skådespelarna kommer från ursprungsbefolkningen adivasis och berättar i föreställningen om de folkfördrivningar som pågår. För att bereda plats för gruvdrift, dammbyggen och nya teknikparker skövlas stora landområden. Regeringstrupper och paramilitära grupper jagar bort befolkningen. 350 000 adivasis sägs ha fördrivits sedan september 2009. 640 byar har tömts. Flyktingläger upprättas. Innan föreställningen beskrivs övergreppen och kampen mot dem med hjälp av ett par korta dokumentärer från YouTube. Galleribesökarna uppmanas att på olika sätt stödja kampanjen till försvar för adivasis rättigheter.

Bangalore, Indiens och snart kanske världens IT-huvudstad, kokar av projekt och initiativ och idéer. Det byggs och rivs i en ständig process av skapande förstörelse. Den forna trädgårdsstadens träd avverkas för att ge plats åt en tunnelbana ovan mark, rest på betongpelare över den intensiva trafiken. I denna våldsamma moderniseringsprocess flätas teknik, konst och kamp för social rättvisa in i varandra på ett sätt som ställer de flesta föreställningarna hos en tillfällig besökare på huvudet.

***

Veckan innan invigningen i Bangalore har Mandana Moghaddam varit i Delhi och i slumområdet Kichiripur byggt brunnen där. Den kom snabbt att adopteras av de boende i området. Några dagar efter det att brunnen börjat byggas ville polisen riva ned den. Den försvarades av kvarterets kvinnor och barn och av den lokale sufiske mystikern.

I traditionella bygemenskaper, runt om i världen, utgör brunnen byns mötesplats. Här träffas man, skvallrar och utbyter information. Så har man gjort i tusentals år. Mandana Moghaddam tar denna mötesplats in i dagens nätverkssamhälle.

Tillgång till rent vatten är en livsnödvändighet. Men det är även kontakten med de globala kommunikationsflödena. Det gäller i Bangalore, liksom i Brunnsparken i Göteborg.


Detta inlägg publicerades i Göteborg, Humaniora, Internet, Politik och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s