Sex teser om digitalisering och upphovsrätt

Under 2010 tog Nätverkstan initiativ till ett par större offentliga diskussioner kring digitalisering, upphovsrätt och offentlighet. De genomfördes på Kungliga Biblioteket och Bokmässan i Göteborg.

Representanter för Google och ett antal av landets främsta experter medverkade. Intresset var stort. Som underlag för diskussionerna formulerade Nätverkstan följande lilla manifest.

Om digitalisering och upphovsrätt

Den digitala utvecklingen drabbar samhället med en kraft som vi ännu bara anar. Den tekniska utvecklingen spränger alla försök att juridiskt och kommersiellt hägna in den. De affärsmodeller som genom historien skapat det moderna samhällets kommunikativa infrastruktur befinner sig i kris. Denna infrastruktur har i sin tur legat till grund för demokratins framväxt.

Vi är övertygade om att dessa frågor måste diskuteras på ett annat sätt än vad som nu sker. För att få till stånd sådana diskussioner vill Nätverkstan bjuda in till samtal. Utgångspunkt för sådana samtal är ett antal övertygelser:

  1. Upphovsrätten är inte ett särintresse, den är en förutsättning för samhällets konstnärliga och kulturella utveckling.
  2. För att upphovsrätten ska kunna bevaras måste den reformeras.
  3. Ett öppet och levande offentligt samtal är en förutsättning för demokratin.
  4. En sådan offentlighet kräver sin infrastruktur: Böcker, tidningar, tidskrifter, bibliotek, radio, tv och tillgång till internet. Hela denna infrastruktur är i dag, på grund av den digitala utvecklingen, under snabb förändring. Möjligheterna är stora, men även hoten mot det demokratiska samtalets infrastruktur, så som den vuxit fram genom historien.
  5. Frågorna kring upphovsrätt och offentlighet berör alla oss medborgare och bör inte överlåtas åt experter, vare sig ekonomiska, tekniska eller juridiska. Dessa frågor diskuteras ofta separat, men en lösning förutsätter att de diskuteras samtidigt. Det krävs en samlad politik för den digitala utvecklingen. En sådan politik kan endast ta form om många deltar i utformandet av den.
  6. För att i en digital tid garantera upphovsrätten och de offent- liga samtalsrummen krävs internationella överenskommelser. Sverige skulle kunna spela en viktig roll i en process för att få sådana till stånd.

Sverige – ett litet land med en historia av internationellt engagemang, en tradition av teknisk nyfikenhet och uppfinningsrikedom, av politiska samförståndslösningar och med en hög IT-mognad, ett land fyllt av folkbibliotek och Pirate Bays hemland – har goda förutsättningar att spela en viktig roll för att få till stånd sådana internationella överenskommelser.

Ursprungligen publicerad som appendix till Mikael Löfgrens bok ”Digitalisering och upphovsrätt inom kultursektorn” (Nätverkstan 2010).

Detta inlägg publicerades i Internet, Kulturpolitik och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s