Mellan ansvarstagande och skoningslös kritik

”Pissa gärna i korridorerna, men betala fakturorna i tid”. Det är ett råd som väglett Nätverkstans och andras verksamhet i Lagerhuset. Denna betraktelse gjordes när vi huserat fyra år i huset.

Texten publicerad 2003 i tidningen Frilagret som gjordes i Lagerhuset och presenterade verksamhet i samma hus.

För fyra år sedan, i oktober 1999, då vi hade en minnesvärd inflyttningsfest i Lagerhuset, såg världen rätt annorlunda ut. World Trade Centers båda torn kastade fortfarande sin skugga över nedre Manhattan och i Afghanistan härskade talibanerna. Det var ekonomisk högkonjunktur och IT-bubblan växte och växte. Några månader senare skulle den spricka. En knapp månad efter vår inflyttningsfest lyckades demonstranter i Seattle i USA stoppa Världshandelsorganisationens toppmöte. Det blev startskottet för en världsvid ”rörelse av rörelser” mot den nyliberala globaliseringen.

I Lagerhuset befann vi oss under ett kort ögonblick i denna rörelses absoluta stormcentrum. Under de dramatiska junidagar för två år sedan då EU-ledarna och USA:s president gästade Göteborg inrättades under takåsarna i Lagerhuset ett alternativt mediacenter. När bråken på gatorna pågick som värst och de stora medierna drabbades av journalistisk kortslutning kablade man från detta mediacenter ut andra berättelser och andra sanningar över världen.

För mig var detta ett viktigt ögonblick. Här kunde man skymta det som är Lagerhusets mening och berättigande: Att med hjälp av ord och argument bekämpa våld och övergrepp. Husets alla publicister, redaktörer och förläggare bidrar genom sin rastlösa verksamhet dagligen till att andra berättelser, andra sanningar om världen, kan göra sig gällande.

Nätverkstan är en liten hjälpmotor i denna utveckling. Vi ägs av drygt trettio kulturtidskrifter i regionen och har tagit som vår uppgift att erbjuda kulturutövare i Västsverige utbildning samt stöd vad gäller IT och praktisk ekonomihantering. Verksamheten har sedan starten 1996 vuxit oavbrutet, vi är i dag ett tjugutal anställda. Framtidsutsikterna ser goda ut. Kulturverkstan har bidragit till att vitalisera och modernisera det västsvenska kulturlivet. Nu hoppas vi att Globalverkstan ska åstadkomma samma sak på en än större arena.

”Pissa gärna i korridorerna, men betala fakturorna i tid” var det råd vi fick av invigningstalaren Johan Öberg i oktober 1999. Båda råden har åtlytts. Nu gäller det att även fortsättningsvis rätt balansera mellan ansvarstagande och kritik. Mellan att bygga nytt och skoningslöst kritisera det som är fallfärdigt och ruttet.


Detta inlägg publicerades i Göteborg, Kulturtidskrifter och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s