Hur långt är ett snöre? Inledning

snore_banner_key.001

Inledning

Diskussioner om konst, kultur och företagande är komplexa, ibland kontroversiella och inte sällan förvirrade. Begreppen som används är oklara och omstridda. Alltför ofta förs diskussionerna på olika nivåer samtidigt och blandas följaktligen samman.

Följande sidor är upplagda som en lathund med fokus på kulturföretag – en Kulturföretagande for dummies – i fråga-svar-form. De rör sig från övergripande och principiella frågeställningar ned till konkreta frågor som konstnärer, kulturföretagare, tjänstemän och politiker med ansvar för dessa frågor möter varje dag. Ambitionen är att anknyta till relevant och aktuell forskning på området, där sådan finns, liksom till viktiga policydokument.

Nätverkstan har i snart femton år – praktiskt och teoretiskt – arbetat med frågor om kultur och företagande och varit verksamma i en rad kulturpolitiska sammanhang. Under 2011 och 2012 hade Nätverkstan ett uppdrag av Göteborgs stad, inom ramen för projektet Utveckling Nordost, att arbeta med en så kallad kulturinkubator. Frågorna och svaren här kommer ur diskussioner i det arbetet liksom ur en rad andra processer och projekt som Nätverkstan på olika sätt varit involverad i.

Västra Götalandsregionen adopterade glädjande nog texten och gav våren 2014 ut den i form av en separat skrift där Kulturnämndens respektive Regionutvecklingsnämndens ordförande beskrev den som en plattform för Västra Götalandsregionens arbete med dessa frågor.

Ett tack till Anders Persson som initierade detta liksom till Peter Rundkvist, projektledare vid UNO. Båda har lämnat kloka synpunkter på texten. Ansvarig för den slutliga texten, med dess förenklingar och tillspetsningar, är David Karlsson.

Läs vidare i avsnitt 1 –>

snore_omslag_key.001

Detta inlägg publicerades i kulturekonomi och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s